dissabte, 31 de desembre del 2011

[Imatge i llenguatge visual] Pràctica: Currículum infogràfic


La pràctica (final) d'Imatge i llenguatge visual consisteix a crear un currículum, mitjançant una infografia, utilitzant tots els recursos apresos durant el curs: llenguatge visual i teories del signe, tipografia, identitat gràfica, cultura i color. Aquest pot ser de tres tipus: clàssic, prospectiu o mixt. La opció que he escollit ha estat la d'un currículum mixt, en el qual s'uneix la meva experiència actual ("què he fet" i "què sé fer") amb el que desitjaria per al futur ("què vull fer" i "què vull aprendre").

La meva idea inicial va ser mostrar un mapa amb les destinacions a les que he volat des que treballo de pilot de línia aèria, ja que vaig creure que seria original i molt visual. L'esbós inicial, on vaig dibuixar només tres destinacions per a fer-me una idea, és el següent:
Aviat vaig veure que hi mancava informació. Així que vaig redissenyar el meu concepte inicial i vaig decidir afegir el mapa junt amb altra experiència personal (aptituds, educació i feina). A causa de les reduïdes dimensions de l'encàrrec (640x480 píxels) vaig fer una tria de les experiències que vaig considerar més importants. D'aquí va sortir el següent esbós:
Un cop realitzada la tria inicial, el següent pas va ser escollir una metàfora que m'ajudés a unir totes les experiències en un sol element, de manera que s'aportés continuïtat i sentit a la infografia. Vaig arribar a la conclusió que la millor metàfora que podia triar era crear la cabina d'un avió comercial on cada botó, instrument i pantalla estigués representat amb la meva experiència enlloc de la informació real que mostraria cadascun. Així doncs, vaig dibuixar el següent prototip:
Com es pot veure, el prototip s'assembla molt al producte final, ja que des que vaig decidir dibuixar una cabina de pilotatge, vaig tenir molt clar quins serien l'aspecte i estil dels que la dotaria. Tot i així, no vaig afegir certes parts a causa de la limitació d'espai. A part, la forma en que es mostra la informació de les pantalles és una mica diferent al plantejament inicial, ja que vaig aplicar una segona metàfora: vaig mostrar la meva experiència de la mateixa manera en que les pantalles dels avions mostren la informació. A continuació es mostra un altre esbós que conté el procés de selecció i conversió a la segona metàfora:


En l'última part del procés vaig afegir una altra metàfora, la que serviria per mostrar la part prospectiva del currículum. La cabina de pilotatge conté el meu coneixement i experiències actuals i tot allò que està a l'exterior, seguint la trajectòria que manté l'avió, representa cap on em dirigeixo, és a dir, el conjunt de coses que m'agradaria fer i aprendre. Per no afegir tota aquesta informació de forma al·leatòria, vaig escollir agrupar-la dins de dos núvols, a diferents distàncies, depenent de què desitjaria aprendre primer.

Trobo que aquesta pràctica ha estat una forma molt bona de tractar l'eix temàtic del curs: la comunicació personal, ja que mitjançant un currículum infogràfic s'utilitzen textos, imatges i altres elements que serveixen per crear una identitat que després es podrà emprar a Internet i a les xarxes socials.

Qualificació: "A"

Andoni on fire: Capítol 8

Avui acaba l'any, així que també acaba la sèrie d'entrades dedicada al projecte de càmera ocluta "Andoni on fire". Per això, us presento l'últim episodi emès fins al dia d'avui, el capítol 8, titulat "Andoni on fail", que mostra les pifies comeses durant la gravació dels set primers episodis.

Espero que ho hagueu passat bé mirant els capítols i si teniu alguna idea per a propers episodis, deixeu els vostres comentaris als vídeos de Youtube. El més ben valorat es portarà a la pràctica i serà dedicat a aquell qui l'hagi proposat.



Canal Youtube | Andoni on fire
Twitter | @andonionfire
Facebook | Andoni on fire

divendres, 30 de desembre del 2011

[Iniciativa emprenedora] PAC 5: Iniciativa emprenedora


La prova d'avaluació continuada número 5 tracta de recollir una visió global de l'assignatura i vol ser una síntesi de tots els elements que caracteritzen la iniciativa emprenedora. En aquest sentit, l'objectiu de l'assignatura és fomentar l'esperit emprenedor i acompanyar els passos de la persona emprenedora des que la idea neix fins que es fa realitat en la creació d'una entitat capaç de crear ocupació i riquesa al país.

En aquesta prova d'avaluació contínua s'han de demostrar uns coneixements teòrics, que acompanyats de les diferents activitats, posin de manifest la suficiència en l'aprenentatge dels continguts de l'assignatura, des del primer mòdul fins al sisè, "Factors d'èxit i de fracàs dels nous projectes empresarials".

El desenvolupament de la PAC 5 consta d'una part de preguntes teòriques relacionades en general amb l'emprenedoria, en les quals s'aprofundeix en alguns conceptes del temari de l'assignatura i es relaciona entre elles el que s'ha estudiat separadament en els mòduls de l'assignatura.

Aquesta també disposa d'una part pràctica, composada per una sèrie de preguntes sobre conceptes bàsics de l'emprenedoria a partir d'un cas pràctic, en particular, l'anàlisi de l'empresa eyeOS i del seu fundador, el jove emprenedor Pau Garcia Milà.

Qualificació: "B"

Per a accedir a la PAC completa, fer clic a "Més informació".

dijous, 29 de desembre del 2011

Andoni on fire: Capítol 7

Només queden dos dies per acabar l'any i ja s'acaben els episodis emesos d'Andoni on fire. En el d'avui, el capítol 7, l'esperit nadalenc s'apodera d'Andoni on fire.


Canal Youtube | Andoni on fire
Twitter | @andonionfire
Facebook | Andoni on fire

dimecres, 28 de desembre del 2011

Servei gratuït de resolució de PACs i pràctiques [Innocentada]


Hola companys! Em plau comunicar-vos que a partir d'avui poso en marxa un nou servei de resolució d'activitats de PACs i pràctiques de les assignatures de Multimèdia que he realitzat fins al moment de manera gratuïta. Les assignatures en qüestió són:
  • Administració i gestió d'organitzacions
  • Competència comunicativa per a professionals de les TIC
  • Disseny gràfic
  • Fonaments i evolució de la multimèdia
  • Imatge i llenguatge visual
  • Iniciativa emprenedora
  • Llenguatges i estàndards web
  • Matemàtiques per a multimèdia I
  • Matemàtiques per a multimèdia II
  • Narrativa interactiva
  • Programació
  • Programació web
  • Treball en equip a la xarxa
  • Vídeo
Poden beneficiar-se tots els usuaris del blog. Per fer-ho, envieu les activitats o els exercicis que vulgueu que us solucioni com a comentaris d'aquesta entrada i jo els respondré el més aviat possible.

Actualització: com molts us haureu imaginat, es tracta d'una broma. Feliç dia dels innocents ;-)

dimarts, 27 de desembre del 2011

Andoni on fire: Capítol 6

Ja queden menys dies per acabar el 2011 i, per tant, la meva sèrie d'entrades dedicades a la sèrie de Youtube "Andoni on fire". Avui us mostro l'episodi 6, on el nostre showman es passeja per l'estació de tren de Gavà amb una caixa misteriosa. Voleu saber què hi ha dins?



Canal Youtube | Andoni on fire
Twitter | @andonionfire
Facebook | Andoni on fire

[Programació web] Publicació PAC 3

A la tercera (i última) PAC de Programació web s'ha de donar resposta a les següents preguntes teòriques:
  • En què consisteix l’ocultació a la POO i com s’implementa a JavaScript? Posar un exemple de codi degudament comentat.
  • Existeix l’herència múltiple en JavaScript? Com la implementaríem? Posar dos exemples.
  • Quina diferència hi ha entre afegir una propietat a la instància d'una classe i afegir-la a la mateixa classe?
  • Com es modifica un node utilitzant el DOM? Posar exemples.
També s'han de resoldre tres activitats pràctiques relacionades amb:
  • Característiques dels mètodes setTimeout i clearTimeout.
  • Definir una expressió regular que permeti comprovar si una cadena de text conté una sèrie de caràcters prohibits guardats en un array.
Qualificació: "A"

Fer clic a "Més informació" per accedir a la PAC.

dilluns, 26 de desembre del 2011

Andoni on fire: Capítol 5

Avui, dia de Sant Esteve, us presento un nou episodi d'Andoni on fire, el capítol 5. En ell, l'Andoni marejarà a la gent de la plaça universitat de Barcelona fent-los preguntes enrevessades sobre la constitució i, al final, es farà amic d'un grup de noies molt simpàtiques.



Canal Youtube | Andoni on fire
Twitter | @andonionfire
Facebook | Andoni on fire

[Competència comunicativa per als professionals de les TIC] Pràctica final


L'objectiu de la pràctica final de l'assignatura és redactar un article breu de caràcter expositivoargumentatiu sobre un dels quatre temes proposats:
  1. Del llibre en paper al llibre digital
  2. L’ús de les xarxes socials com a eina de treball
  3. Software lliure i software privatiu
  4. La digitalizació a les aules
El tema escollit per mi ha estat el primer, "Del llibre en paper al llibre digital", un tema que he trobat força interessant. L'extensió d'aquest article ha de ser d’uns 5 fulls, a més de la portada i l’índex.

Qualificació: "B"

Feu clic a "Més informació" per accedir a la pràctica completa.

diumenge, 25 de desembre del 2011

Andoni on fire: Capítol 4


Continuem amb aquesta marató d'episodis d'Andoni on fire. Avui us mostro l'episodi 4, en el qual l'Andoni té la missió d'aconseguir que tres persones li donin el nom de dos dels seus familiars en menys d'un minut. Però, i si no ho aconsegueix?



Canal Youtube | Andoni on fire
Twitter | @andonionfire
Facebook | Andoni on fire

Bones Festes!

Hola companys!

Aquest és el primer nadal que veu "El meu ordinador". Així que des d'aquí aprofito per desitjar-vos unes bones festes (sense pacs ni pràctiques, si pot ser) i una bona entrada d'any (que serveixi per agafar força pels exàmens finals).

dissabte, 24 de desembre del 2011

[Administració i gestió d'organitzacions] PAC 4: Rol dels sistemes i les tecnologies de la informació en les organitzacions

En l'última PAC de l'assignatura s'analitza com les TIC influeixen en la manera de funcionar de les organitzacions. Aquesta influència ha estat crucial no només afavorint els temes operatius -des de la comptabilitat o les nòmines, fins a la promoció web- sinó en els temes estratègics i d'organització cap a l'interior i cap a l'exterior de la mateixa.

Avui les organitzacions poden fer coses que mai abans s'havien plantejat, és a dir, les TIC han obert noves oportunitats d'activitat o bé han reinventat les existents. Com a professionals de l'àmbit TIC, ara que ja sabem què és una organització, hem de veure com el nostre camp les ha condiciona ten aquest últims i vertiginosos anys.

Les dues parts que s'han estudiat en aquest mòdul són l'estratègia i tecnologies de la informació, que inclou els sistemes d'informació en les organitzacions i els situa com a fonamentals en la pròpia infraestructura de la organització i explica per què l'estratègia en sistemes d'informació ha de ser paral·lela a l'estratègia de la pròpia organització;  i l'organització xarxa i xarxa d'organitzacions, que visualitza l'organització descentralitzada externament però també descentralitzada internament.

Qualificació: "A"

Per accedir a la PAC, fer clic a "Més informació".

divendres, 23 de desembre del 2011

Andoni on fire: Capítol 3


Tal com vaig prometre, abans que acabi l'any compartiré tots i cadascuns dels vídeos emesos del programa de Youtube Andoni on fire.

En el tercer episodi, l'Andoni entra en un basar xinès i farà de les seves en una tenda de matalassos. Què pot sortir malament? Al final del vídeo ho esbrinarem...


Canal Youtube | Andoni on fire
Twitter | @andonionfire
Facebook | Andoni on fire

[Programació web] Publicació PAC 2


A la segona PAC de Programació web s'ha de donar resposta a les següents preguntes teòriques:
  • Què és l'abstracció? Es pot implementar a JavaScript? Plantejar alternatives.
  • Ús i significat de la paraula clau "this" de JavaScript. Posar exemples d'ús en diferents situacions
  • Descriure les tres formes de polimorfisme, explicant les seves principals diferències. Posar exemples pràctics de la seva utilització i explicar els avantatges que aporten en cada cas.
  • En quines condicions s'aplica l'ocultació?
També s'han de resoldre tres activitats pràctiques relacionades amb:
  • Aplicar la tècnica dels "arrays associatius" en una pàgina web amb JavaScript.
  • Aplicar l'herència a una classe mare amb dades comunes a tots els tipus i organitzar les dades en una llista.
  • Emprar el polimorfisme per programar una funció.
Qualificació: "A"

Fer clic a "Més informació" per accedir a la PAC.

dijous, 22 de desembre del 2011

Andoni on fire: Capítol 2

Fa un mes vaig començar a gravar per al canal de Youtube del meu germà (Andoni on fire), com vaig comentar anteriorment i actualment també m'encarrego dels temes de legislació i presència a Internet. Com que el programa està agradant i tenint èxit, abans que acabi l'any compartiré tots i cadascun dels capítols emesos a Youtube en aquest blog. Espero que us ho passeu tan bé visionant els episodis, com nosaltres ho hem passat fent-los.

En el capítol 2 el nostre showman, l'Andoni, té el repte d'aconseguir que un desconegut l'inviti a prendre cafè a la seva pròpia casa. Res fa pensar que l'Andoni es ficarà en un embolic... o potser sí?


Canal Youtube | Andoni on fire
Twitter | @andonionfire
Facebook | Andoni on fire

dissabte, 17 de desembre del 2011

[Programació web] Publicació PAC 1

A la primera PAC de Programació web s'ha de donar resposta a les següents preguntes teòriques:
  • Explicar els components del sistema d'adreçament URL.
  • Explicar i posar exemples de com retornar més d'un valor mitjançant una funció.
  • Explicar els avantatges i inconvenients d'incrustar o vincular el codi Javascript a una pàgina web.
  • Explicar les diferències entre els llenguatges de marques i els de programació.
També s'han de resoldre tres activitats pràctiques:
  • Programar una funció que rebi 3 paràmetres: mínim, màxim i nombre de decimals. La funció ha de generar un nombre aleatori entre el mínim i el màxim amb el nombre de decimals indicat.
  • Escriure un script que demani el nombre de paràmetres d'una funció, després demani un valor per a cada paràmetre, cridi la funció i mostri la seva suma.
  • Programar una funció recursiva que retorni cert o fals si una paraula és un palíndrom.
Qualificació: "A"

Fer clic a "Més informació" per accedir a la PAC.

dimecres, 14 de desembre del 2011

[Iniciativa emprenedora] PAC 4: Pla d'empresa


Aquesta activitat d’avaluació continuada es basa en l’estudi i l’anàlisi del mòdul 5, "El Pla d’Empresa".

En aquest mòdul s’introdueix el concepte d’un instrument bàsic de l'emprenedor: el pla d'empresa.  Es tracta d'un document que té com a objectiu principal ajudar l'emprenedor a reflexionar sobre la idea de negoci, explicitar-ne el contingut i planificar la posada en marxa del seu projecte.  En aquest mòdul es desenvolupen les característiques principals d'un pla d'empresa, com s'elabora i com s'ha de redactar, i finalment es proposa un índex orientatiu amb els continguts principals que hauria de ser una guia per a la seva elaboració.

En aquesta unitat treballarem sobre el principal instrument que existeix per planificar la posada en marxa de la nova empresa o projecte emprenedor que és el Pla d'Empresa. Així doncs, s’analitzen aspectes com qui ha d'escriure aquest document, per a què serveix, quins tipus hi ha i finalment quina estructura té i quins continguts s'han d'incloure.
L’activitat d’avaluació continuada 4 es divideix en tres parts. En la primera d’elles, de caire més teòric, l’alumne haurà d’analitzar una sèrie de frases, on es valorarà la capacitat pràctica de l’anàlisi i raonament de les respostes plantejades.

La segona i tercera part de l’activitat, pretén posar en pràctica els coneixements adquirits en l’estudi d’aquest mòdul 5.

Qualificació: "A"
Per a accedir a la PAC completa fer clic a "Més informació".

divendres, 9 de desembre del 2011

Carnet de la Mediateca gratis!

Amb motiu del WALA! What About Live Art? (cicle d'activitats que pretén donar a conèixer a públic i professionals el treball de Lie Art Development Agency, un referent a nivell internacional per la seva capacitat en generar projectes innovadors i eficaços per al desenvolupament professional del sector de les arts en viu contemporànies), la Mediateca del CaixaForum de Barcelona realitzarà el carnet d'usuari gratuïtament de manera excepcional durant aquests dies. Tenint en compte que el cost real és de 6 euros i tots els avantatges que comporta és una molt bona opció per tenir accés al seu catàleg.

Però, què és la Mediateca?
Doncs, segons la seva web:
Des dels seus inicis la Mediateca ha apostat per la creació audiovisual i multimèdia i totes aquelles tendències de l'art lligades a les tecnologies que en cada moment han anat sorgint, amb l'interès de contextualitzar-les i la intenció de fer-se ressò, documentar i consolidar el seu coneixement.

L'any 2002, la Mediateca es traslladà a la nova seu de CaixaForum, iniciant una nova etapa marcada per la innovació en l'estructura de presentació i l'accessibilitat a la documentació. La relació amb el públic s'escenificà en un nou espai físic i la Mediateca començà a posicionar-se en el món virtual amb la creació d'una web a la qual es pot accedir via intranet des de la sala o bé via Internet.

En el 2009 la Mediateca es planteja aprofundir en l'especialització del Media Art (manifestacions de l'art relacionades amb els mitjans tecnològics i de comunicació) en el seu significat més ampli, des del videoart, la videodansa, l'art sonor i el netart, fins la fotografia artística, el cinema i el documental de creació .

El fons de consulta que s'ha anat bastint al llarg dels anys ha configurat una important col.lecció de vídeos de creació, documentals creatius, videodansa, videopoesia, cinema, bibliografia de referència, i una hemeroteca viva, entre altres documents. Aquest fons s'ha nodrit també d'altres manifestacions creatives i, d'un fons musical que posa un èmfasi especial en la creació contemporània i en les manifestacions que interrelacionen les arts visuals amb el so i la música.

D'altra banda, al llarg de la història de la Fundació "la Caixa", l'art contemporani ha estat un dels seus àmbits d'actuació preferents, tant des de la programació d'exposicions com des de l'acció patrimonial amb la creació de la Col·lecció d'Art Contemporani, la divulgació de la qual s'ha dut a terme mitjançant un programa d'exhibició permanent, amb exposicions a les seus dels centres propis i en prestigioses institucions, tant de l'àmbit nacional com internacional. A la Mediateca es pot trobar informació sobre els artistes que conformen la Col·lecció d'Art Contemporani, al igual que els catàlegs de les exposicions d'art organitzades per la Fundació "la Caixa".

I quins avantatges té el carnet de soci?

Tal com comenta la seva web:
El carnet de la Mediateca dóna accés al servei de préstec de llibres, revistes, discos compactes i DVD's, i també permet accedir a continguts on-line de pagament als quals la mediateca està subscrita. Per altra part facilita descomptes en les activitats. La consulta de la documentació dins les instal·lacions de la Mediateca és lliure.

Jo aprofitaré aquests dies que estic per Barcelona per fer-me'l, ja que crec que un espai dedicat al Media Art com el que ens ofereix la Mediateca del CaixaForum pot esdevenir molt beneficiós per als estudiants del grau en Multimèdia de la UOC.

Per cert, crec la promoció acaba el dia 11 de desembre, així que si el voleu aconseguir gratis, afanyeu-vos! Només cal que us acosteu al CaixaForum amb el vostre DNI i us el faran al moment.

Adreça:

MEDIATECA
CaixaForum Barcelona [espai de Media Art]
Av. Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8
08038 Barcelona

dimarts, 6 de desembre del 2011

[Iniciativa emprenedora] PAC 3: Els recursos en el procés emprenedor

Aquesta activitat d'avaluació contínua es basa en l'estudi i anàlisi del mòdul 4 "Els recursos en el procés emprenedor".

El mòdul 4 ens introdueix en l'estudi dels recursos en el procés emprenedor: recursos claus, financers, públics, socials i d'informació. Aquest mòdul ens ajudarà a tenir tota la informació clau per poder emprendre. També s'analitzarà la importància de tenir una xarxa social en la persona emprenedora, com a recurs clau per al procés per iniciar un procés emprenedor.

Els objectius d'aprenentatge en relació al mòdul 4 de l'assignatura i el desenvolupament d'aquesta prova d'avaluació continuada (PAC) són:
  • Reflexionar sobre la importància dels recursos en la iniciativa emprenedora.
  • Reflexionar sobre els recursos clau dins de la iniciativa emprenedora.
  • Conèixer quins són els instruments financers que hi ha al mercat i saber on acudir
  • Conèixer les ajudes públiques que hi ha per iniciar l'activitat emprenedora
  • Reflexionar sobre les tecnologies de la informació i la comunicació.
  • Reflexionar sobre la importància de les xarxes socials de l'emprenedor
Qualificació: "B"
Per a accedir a la PAC fer clic a "Més informació"

diumenge, 4 de desembre del 2011

[Competència comunicativa per als professionals de les TIC] PAC 3

La PAC 3 d'aquesta assignatura es resol mitjançant les competències adquirides als mòduls 4 i 5, que expliquen tècniques de producció de textos especialitzats, com ara el lèxic i els aspectes de cohesió, i la puntuació i els aspectes formals.
  • El lèxic especialitzat es refereix a l'ús de paraules precises en un text acadèmic, és a dir, termes; i sobretot de la importància de trobar sempre la denominació correcta.
  • L'estructura de l'oració fa referència als estils segmentats i cohesionats. S'ha de fer ús de diferents mecanismes per a convertir un text segmentat en un de cohesionat.
  • L'ús dels connectors permet concatenar dues oracions. És important conèixer el valor semàntic que tenen i la funció sintàctica que fan.
  • L'ús dels signes de puntuació es regeix per criteris sintàctics, de manera que per dominar la puntuació s'ha de tenir clara la funció que desenvolupa cadascun d'ells.
  • Els aspectes formals, en especial la manera de fer citacions bibliogràfiques es regeix per unes normes específiques, les quals s'han de mantenir en la totalitat d'un text.
Qualificació: "B"

Per accedir a la PAC, fer clic a "Més informació"

divendres, 2 de desembre del 2011

[Administració i gestió d'organitzacions] PAC 3: Les organitzacions, el seu entorn i el pla de negoci

En aquesta PAC s'han treballat els coneixements adquirits en els mòduls 3 i 4 de l'assignatura, on s'analitzen les organitzacions i el seu entorn, d'una banda; i l'emprenedoria, el pla de negoci i els aspectes legals, d'una altra.

Pel que fa al mòdul 3, s'analitza la Responsabilitat Social Corporativa (SRC), és a dir, com actuen les organitzacions per respectar i afavorir el seu entorn (social i natural); es presenta el creixement sostenible i es fa una incursió a l'ètica professional.

El mòdul 4 fa èmfasi als aspectes que s'han de tenir en compte quan es vol posar en marxa un negoci, per això aprofundeix en el pla de negoci i les formes jurídiques que pot tenir una empresa.

Qualificació: "A"

Per accedir a la PAC, fer clic a "Més informació"