divendres, 7 de desembre del 2012

[Mercat i legislació] Sistemes anticòpia, sí o no?

La unitat 3 de l'assignatura Mercat i legislació, Conceptes fonamentals, m'està semblant molt interessant per l'enorme quantitat de contingut de que disposa i la gran utilitat que en podem treure pel simple fet de ser creadors (ja sigui d'una cançó, d'un poema o de qualsevol altre obra).

Un dels problemes que s'esmenta als apunts és el derivat de la remuneració d'autors per còpia privada, la qual cosa ens porta a parlar de la "pirateria", ja que la tecnologia ha avançat tant que avui dia les còpies són clons perfectes de l'original i el concepte de privacitat s'ha tornat una mica ambigu gràcies a l'expansió d'Internet.

Per a controlar aquest dret de còpia privada, a les pàgines 32 i 45 del mòdul "Conceptes fonamentals" es presenten els sistemes anticòpia, uns mètodes que restringeixen els drets digitals permesos per a cada obra. També són coneguts amb el nom de "gestió de drets digitals" o "gestió de restriccions digitals" (Digital Rights Management, o DRM, en anglès) i alguns exemples del que aquests sistemes poden fer són:

  • Limitar el nombre de vegades que un usuari llegeix un llibre electrònic o visualitza una pel·lícula.
  • Denegar que un determinat arxiu es pugui reproduir en determinats dispositius.
  • Impedir fer més d'una còpia d'un àlbum de música.

Crec que el dret de còpia privada és un dret que s'ha de mantenir i no considero que hi hagi d'haver una remuneració cap a l'autor en aquest concepte, ja que tothom ha de poder fer una còpia de l'últim Bluray que hagi comprat per a evitar malmetre l'original. A més, s'haurien d'eliminar els sistemes anticòpia, ja que l'avanç tecnològic s'ha d'entendre com una oportunitat, no com una amenaça.

En l'era en que vivim, on les còpies són clons, la forma més fàcil d'evitar la injustament anomenada "pirateria" sense violar el dret a la intimitat s'aconsegueix rebaixant el preu de venda de les obres que permeten la seva distribució de manera digital a un nivell prou baix fins que els consumidors el considerin just, la qual cosa comportaria que més gent estigués disposada a passar per caixa.

Amb això s'aconseguiria que més gent tingués accés a continguts als que abans no podia accedir de manera legal i que la cultura es difongués de manera més àmplia entre la societat, que, recordem, és un dels objectius i raó de ser dels drets d'autor.

Quines altres idees teniu respecte els sistemes anticòpia? Coneixeu alguna altra alternativa?
Font imatge superior | Wikipedia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada