divendres, 20 de gener del 2012

[Competència comunicativa per a professionals de les TIC] Prova de síntesi 2011/2012 1r quadrimestre

La prova de síntesi de Competència comunicativa ha consistit en elaborar un text breu per demostrar tant el domini de les propietats textuals com la capacitat de síntesi, competència essencial per a qualsevol estudiant universitari. 

Aquest text breu ha estat un conclusió de 150 paraules per a l'article següent:

Escriptoris virtuals, una realitat còmoda i econòmica

La mobilitat laboral va de la mà d'Internet. En breu els treballadors hauran d’estar més connectats a la Xarxa i en moviment continu, combinant diversos aparells en els seus desplaçaments. En aquest panorama interconnectat, l'únic programa que l'usuari haurà d'instal•lar al seu ordinador és el navegador, com ara Explorer o Firefox. No és ciència ficció: aplicacions com Zoho, Google Docs o Acrobat.com, entre d'altres, són pàgines web que permeten escriure texts des del navegador i guardar-los a Internet. El mateix patró serveix per a fer servir fulls de càlcul o presentacions com les de Power Point, i fins i tot, les imatges: s'hi accedeix des del navegador i es conserven en un espai que l'usuari ha reservat a la Xarxa per emmagatzemar els seus documents.

Ningú no dubta de la comoditat de treballar en un escriptori virtual per la facilitat que proporciona trobar el document desitjat, sense que per a això sigui necessari "fer neteja"; ordenar l'escriptori de l'ordinador per dates, carpetes, colors... Tot i això, l'aposta d'utilitzar programes instal•lats a l'ordinador per a tasques ofimàtiques no deixa de ser arriscada per l'absoluta dependència de l'estabilitat de la Xarxa. Sense una bona connexió, cap ordinador permet compartir els documents amb altres usuaris, ja siguin clients, socis, amics o col·laboradors. Ni tan sols és possible l'accés als diferents dispositius necessaris per al nostre dia a dia.

Deixant de banda la importància que té per als usuaris disposar d'una connexió més gran en mobilitat, l'avantatge principal d'aquest sistema és l'accés als documents des de qualsevol lloc: si l’usuari es troba en Xarxa, no importa que no es trobi davant de l'ordinador domèstic per a consultar-los. També es pot accedir a aquests documents des de l'agenda electrònica o el mòbil, sempre que es disposi de connexió.

En contexts professionals, on sovint s'ha de fer una consulta sobre la marxa, o bé verificar o introduir una dada nova en un fitxer, els avantatges són clars. Un comercial que desitgi apuntar les comandes i els lliuraments mentre fa la seva ruta sense esperar a arribar a l'oficina es pot beneficiar, tant des del punt de vista econòmic com de gestió del temps, dels escriptoris virtuals.

Equips distribuïts

Aquestes aplicacions es caracteritzen, alhora, perquè permeten treballar en equip sobre un mateix document. Sempre que el grup de persones es trobi connectat a la Xarxa, podran accedir als arxius i treballar-hi de forma coordinada i simultània, encara que els separin milers de quilòmetres de distància. N'hi ha prou d'entrar al lloc web que conté el document i accedir-hi amb el permís previ de l'autor. Aquesta pràctica, coneguda com a equips de treball distribuïts, té cada dia més adeptes atrets per l'avantatge que suposa poder desenvolupar a distància un projecte comú. Així, per exemple, aquests equips distribuïts comencen a assentar-se en empreses que reuneixen persones que no viuen a la mateixa ciutat, o que prefereixen l'alternativa del teletreball per la flexibilitat laboral que els permet.

Dades centralitzades en mans d'altres

No obstant, no tot són avantatges. En l'ús d'aquests serveis és imprescindible registrar-se i proporcionar una sèrie de dades personals. A més, tots els documents que es fan servir en aquestes aplicacions -i amb aquests, la seva informació- es guarden en els servidors de l'empresa propietària. Per molt desenvolupades que estiguin les tècniques de xifratge de l'accés a la informació per part de persones alienes als documents, no hi ha altre remei que refiar-se del guardià de les dades. Encara que la majoria d'aquests serveis no pretenen fer un mal ús de les dades (com ara cedir-les a altres empreses), l'usuari ha de decidir quina informació vol guardar en aquest tipus de serveis i quina prefereix enviar per altres mitjans més privats.

Principals serveis

L'aplicació amb més èxit entre els escriptoris virtuals l'ha desenvolupat Google. Google Docs permet crear un repositori a Internet on l'usuari pot guardar tant els seus arxius de text com els fulls de càlcul i les presentacions. A més, aquests documents poden descarregar-se a l'ordinador en diversos formats per pujar-los de nou al lloc web. Aquest servei gratuït es caracteritza per l'alt nivell de seguretat. Les adreces web dels documents es generen mitjançant complexes claus que envien per correu electrònic el permís d'accés als documents. Ofereix capacitat il•limitada d'emmagatzemament, encara que sí que es limita el pes de cada document a un màxim de 500 kilobytes.

Una alternativa a Google Docs és Zoho. A més d'aportar les mateixes funcionalitats i característiques que l'oficina virtual de Google, Zoho ha desenvolupat un component social molt interessant. Les possibilitats de treball de inclouen un editor de documents de text, un altre de fulls de càlcul i la possibilitat d'organitzar presentacions, a més d'altres serveis per a la creació de bases de dades, la gestió de documents per a negocis i fins i tot un calendari de reunions. També té una aplicació interessant que possibilita la celebració de reunions de grups en Internet.

A diferència de les dues anteriors, Acrobat.com, l'aposta de l'empresa Adobe per als escriptoris virtuals es troba encara en fase incipient. De moment, el seu aspecte visual és molt atractiu i permet editar tant documents de text com fulls de càlcul. També s'hi poden fer teleconferències o trucades de veu per Internet.
Consumer, setembre de 2009 (adaptació)


Font imatge | http://www.attorneymarketing.com/wp-content/uploads/2011/08/19/free-writing-makes-attorneys-sound-less-professional-and-be-more-successful/pen.jpg
Font text | http://revista.consumer.es/web/ca/20090101/internet/74453.php

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada