divendres, 4 de març del 2011

[Narrativa interactiva] Què és un guió? Per què serveix?

La primera Prova d'Avaluació Contínua de l'assignatura Narrativa interactiva ens invita a donar la nostra opinió sobre els guions, què són? Per què serveixen? Es poden modificar? A continuació exposo el meu punt de vista a aquestes i altres preguntes.

1. Què és un guió i per què serveix?

Es tracta d'un document escrit en què es basa qualsevol obra, ja sigui un llibre, una obra de teatre, una pel·lícula, un joc, una pàgina web, etc. És el pas previ a la realització de la obra final. L'objectiu del guió és donar unes pautes a  seguir a l'hora de crear el producte final.


2. Es pot modificar en qualsevol moment?

El guió és un producte acabat, però això no vol dir que no es pugui modificar a última hora, ja sigui per problemes tècnics, manca de recursos, o canvis del director (en el cas d'una pel·lícula).

3. Qui crea la història d'una pel·lícula?

Crec que primer es crea un esborrany amb la idea de què tractarà la pel·lícula, després el o els guionistes ho adapten i fan el guió. A vegades guionista i director són el mateix.

4. Coneixes el nom de cap guionista de cinema? I de directors? Com pots explicar la diferència?
  • Els germans Wachowski, van ser els guionistes i directors de la trilogia Matrix, també van ser productors.
  • Christopher Nolan, guionista i director de Memento, Batman Begins, The Prestige, The Dark Knight, Inception i, properament The Dark Knight Rises (la nova de Batman).
  • Jonathan Nolan, germà de Christopher és guionista i va co-escriure la majoria de les pel·lícules esmentades anteriorment, que van ser dirigides pel seu germà.
La diferència està en què el guionista, escriu els fets que succeïran a la pel·lícula i descriu els escenaris i  tots els detalls, i el director ho ha de portar a terme, dirigint els actors i tot l'equip perquè la realitat sigui igual o el més semblant al què diu el guió.

5. Podem canviar el guió en un film o producte multimèdia?

I tant. Si els costos de producció superen el pressupost del què disposem no hi haurà més remei que afegir canvis al guió, a no ser que obtinguem més finançament per portar a terme el guió inicial. Per exemple, si el guió d'una pel·lícula requereix d'un helicòpter per una fuga en un robatori en una escena i no podem pagar-lo, doncs es poden fer petits canvis, com seria fer servir efectes especials per generar un helicòpter en 3D, o canviar la fuga en helicòpter per una en cotxe.

1 comentari: